Середа, 21 січня 2015 00:33

Європейська зустріч молоді Тезе

Європейська зустріч молоді Тезе розпочалась у серці Чехії-Празі 29 грудня 2014 року та закінчилась 2 січня 2015 року. Саме в Чехії зустріч спільноти Тезе відбувалася вже вдруге. Перша відбулася одразу після падіння Берлінської стіни 24 роки тому. Цьогорічна зустріч зібрала молодих людей із 65 країн. Найбільша кількість людей приїхала з Польщі. Звичайно активними учасниками була молодь із України ,адже чимало молодих українців приїхало щоб єднатись в молитві із усією Європою. З України на Тезе прибуло більше 2 тисяч молоді. Чернівці не були осторонь. Разом з групою із Кам'янець–Подільська вирушили до Праги. Дорогою завітали до мальовничого міста Дрезден, де разом із мешканцями міста молились на Службі Божій у кафедральному соборі Святої Трійці.

Після виснажливої але надзвичайно веселої дороги, ми розпочали наше перебування в Празі. Цьогорічна зустріч спільноти Тезе була особливою,через те що її гасло- «Бути сіллю землі». Протягом п'яти днів молоді християни разом молилися, брали участь у обговореннях в міжнаціональних групах , знайомилися з іншими звичаями та культурами і ділилися своїми. Також Молодь роздумувала над пропозиціями брата Алоїса про те, як саме можна бути сіллю землі в сучасному світі. Після обіду у різних кінцях міста тривали зустрічі й семінари на соціальну, духовну, культурну та релігійну тематики. Двічі на день відбувалися спільні молитви Тезе. Щовечора роздуми до молоді скеровував настоятель спільноти Тезе брат Алоїс. Складно зібрати в одному приміщенні таку велику кількість учасників. Тому молитви відбувалися одночасно в кількох залах виставкового центру Летняни на околиці міста та 17 церквах в історичному центрі Праги.Найбільше учасникам сподобались молитви у старовинних церквах Праги, які вражали своєю величністю та красою. Ми також мали нагоду бути у кафедральному соборі Святого Віта, з яким щільно пов'язана історія міста та країни. Це один з найвідоміших соборів у світі, символ Праги. Усередині собор святого Віта вражає величною панорамою. Нам ще запам'ятались і інші пам'ятки празької культури. Це місто, що стало втіленням краси і гармонії, де відпочиває погляд і завмирає душа, де люблять життя, а історія повстає як відкрита книга.

У цьому місті ми мали можливість інакше відсвяткувати новий рік. Увечері 31 грудня відбувається молитва у гостьовій парафії, і цією молитвою завершується рік. А нічне новорічне святкування тривало у форматі Фестивалю народів. Представники кожної національності представляли свої народні пісні й танці, ігри та конкурси. Зазвичай українці демонструють національний одяг та співають народні пісні і ще колядують.

Для нас,українців ,це був винятковий період,час примирення Сходу та Заходу. Про війну в Україні згадували і під час спільних молитов, і під час обговорення у малих групах. Про Україну запитували господарі, які брали паломників на ніч, та інші учасники, коли дізнавалися, що розмовляють з українцями. Брат Георг, який відповідає в Тезе за Україну, переконаний, що саме українці можуть найбільше розказати світу про примирення, про толерантність та про релігійну терпимість. Адже Україна знаходиться між Сходом і Заходом, в Україні мирно співіснують представники різних мов, культур та конфесій.

Молодь із Європи висловлювали свою солідарність. Разом із нами молилися про мир,якого бракує не лише на Сході ,але і в Європі . Молоді люди з Європи можуть взяти участь в паломництві Тезе, яке відбудеться в Україні 15 квітня 2015 року та закінчиться 19 квітня цього ж року.

Загалом у всіх багато вражень і кожен учасник по поверненню додому візьме із собою щось своє, частину своїх переживань та роздумів, те що показали на цій зустрічі молоді і внесе це у свою країну, дім та можливо парафіяльну спільноту. Чернівецька молодь по приїзду також обмінювалась враженнями. Ми хочемо подякувати молоді із Кам'янця-Подільського з якими ми дуже гарно провели час та подружились. Особливу подяку ми керуємо нашому неперевершеному організатору с.Ірі, яка дбала про нас, допомагала і зробила нашу поїздку надзвичайно комфортною. І ми із нетерпінням чекаєм наступної зустрічі Тезе, яка до речі відбудеться у місті Валенсія (Іспанія).

   

Святі Меси  

Нд - 9.00 (пол), 11.00 (укр),
13.00 (укр), 18.00 (укр)
Пн - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Вт - 9.00 (пол) 
Ср - 9.00 (пол)
Чт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Пт - 9.00 (пол), 18.00 (укр)
Сб - 9.00 (пол), 18.00 (укр)

   

Молитовні наміри  

Молитовний намір Папи на квітень 2024

Молімося, щоб у кожній культурі були визнані гідність жінок та їхня цінність і щоб було покладено край дискримінації, жертвами якої вони стали в різних частинах світу

   

Слово Боже  

"Пильнуйте й моліться, щоб не впасти в спокусу, бадьорий бо дух, але немічне тіло!"
Від Марка 14:38
   

Читайте, слухайте  

ewtn ua

   

Ми у Facebook  

   

Від КРЕДО

   

Від Львівської Архідієцезії

   
© Парафія Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні. м.Чернівці